Защо правилното хранене е важно по време на бременност
Храненето на бременната жена е от огромно значение, както за правилното развитие и растеж на плода, така и за адекватно посрещане на промените в метаболизма, хормоналния статус и структурата на бъдещата майка. Макар препоръката „да се яде за двама“ да е силно погрешна, когато говорим за количества, неоспорим факт е, че от храненето на бременната жена зависи здравето на поне двама души – нейното и на плода.
Хранителният статус на бъдещата майка е от значение още преди забременяване – ако тя е с наднормено тегло, добре е то да бъде коригирано предварително, но пък спазването на нискокалорични диетични режими не се препоръчва поне 3 месеца преди забременяване, защото подобен тип хранене крие повишен риск от различни дефицити. Самата бременност също изтощава организма и повлиява хранителните запаси, поради което се препоръчва между предходно раждане и следваща бременност да има период от поне една година.
Най-важните витамини за бременността
Въпросът „какво“ яде бременната жена е малко по-важен от това „колко“, особено когато става дума за микронутриентите като витамини и минерали. Нуждите от някои витамини като фолиева киселина (В9) и витамин А се повишават, а при други като витамин D например, макар да няма повишаване на потребностите, е много важно да се избягва дефицит, тъй като това би могло да се отрази отрицателно на плода.
Препоръчителният прием на желязо се повишава по време на бременност, а за йод това повишаване е с около 50%, тъй като той е необходим за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. Последните пък имат ключова роля за растежа и развитието, както на плода, така и на кърмачето.
Фолиева киселина и нейната роля в развитието на плода
При евентуален дефицит на фолиева киселина при бременна жена се повишава рискът от дефекти при затваряне на невралната тръба, т.е. неправилно формиране на гръбначния стълб – вродено заболяване, известно като спина бифида. Ключово е количествата от този витамин да са достатъчни в майчиния организъм още към момента на зачеване, ето защо препоръките са всяка жена във фертилна възраст да приема по 400 микрограма фолиева киселина дневно, като по този начин се гарантира липсата на дефицит. Отделно фолиевата киселина подпомага клетъчното делене и има ключова роля в протичането на една нормална бременност.
Желязо за транспорт на кислород и енергия
Желязото е необходимо за синтез на хемоглобин, който пренася кислорода в кръвта. Разтворимостта на този газ в кръвта ни е много слаба и той разчита почти изцяло на червените кръвни клетки да го пренасят от белите дробове до тъканите. Попаднал в различните клетки той се използва в митохондриите в процесите на производство на енергия. Желязото по време на бременност е с увеличени потребности с 50% – от 18 mg дневно на 27 mg.
Калций за здравето на костите
Нуждите от калций не се покачват при бременност, но се повишават рисковете, до които може да доведе евентуален калциев дефицит. Препоръчва се да се приема около 1 грам калций дневно, който може да се набави с между 3 и 4 чаши мляко (предпочита се киселото такова). Все пак, ако на жената е трудно да включи ежедневно такива количества млечни продукти или други добри източници на калций (бобови храни, семена) може да приема допълнително калций. Той традиционно се съдържа в хранителните добавки за бременност. При недостатъчен прием на калций от страна на майката, такъв ще бъде извлечен от нейните собствени кости за приоритетните нужди на плода, което важи, както за периода на бременност, така и по време на кърменето.
Ключови добавки за подкрепа на здравословна бременност
Осигуряването на адекватен хранителен прием на макрохранителни и особено на микрохранителните вещества (витамини, минерали) е резултат от спазването на препоръките за хранене за здраво бебе. Най-често се препоръчва добавяне към диетата на някакъв комбиниран продукт, специално разработен за периода на бременността, като там се съдържат подбрани витамини, минерали и микроелементи. Ако пък дамата има някакви специфични хранителни предпочитания (вегетарианство, веганство) или пък е налице хронично метаболитно заболяване, като захарен диабет, например, трябва да се направят персонализирани препоръки, най-добре от лекар. Важно е да се избягват дефицитите, но също и предозирането – добър пример в тази насока е витамин А, чиито дефицит по време на бременност смущава растежа и развитието на плода, но пък прекомерните му количества може да има тератогенен ефект. Подборът на добавки към диетата трябва да бъде съобразен с хранителните навици на бременната.
Храни, които да включите в диетата по време на бременност
Калорийният прием по време на бременност трябва да се увеличава съобразно нарастването на ембриона, респективно плода. В първия триместър това увеличение следва да е до 500 kcal дневно. Прекалено завишеният енергиен прием довежда до наднормено тегло на майката, което повишава рисковете, както за самата нея, така и за плода.
Освен балансиране на енергоприема и енергоразхода, баланс трябва да има и между различните хранителни вещества. Добри източници на белтъчини са месо, риба, бобови култури, мляко и млечни продукти и е добре такива храни да присъстват в диетата ежедневно. Въглехидратите могат да се набавят от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Бременността често се съпътства от констипация (запек), поради което е важно да се консумират и достатъчно количество хранителни влакнини (фибри). От мазнините особено важни са полиненаситените мастни киселини (омега-3), каквито се съдържат в риби и някои ядки. Основните представители, които са и най-добре проучени са ейкозапентаеновата (EPA) и докозахексаеновата (DHA) киселини, които също традиционно присъстват в хранителните добавки за бременност.