Храносмилане и черен дроб

Храносмилане и черен дроб
Храносмилане
Храносмилателната система ежедневно доставя на тялото ни жизненоважни хранителни вещества. Самият храносмилателен процес включва много органи, като стомах, тънки черва, дебело черво, черен дроб и жлъчка – всеки един от тях е част от една съвършена система. Ако взаимодействието им е правилно, то обикновено не обръщаме специално внимание на този процес.
Съществуват обаче фактори, които могат да доведат до лошо храносмилане: диета с високо съдържание на мазнини, липса или твърде малка физическа активност, стрес и др. Ако някои от тези фактори или всички наведнъж са налице, се появяват така добре познатите на всички симптоми: подуване, киселини, запек, диария. Все състояния, които сериозно могат да влошат качеството ви на живот.
Какво трябва да знаете, за да имате добро храносмилане:
- Избягвайте стреса и алкохола
- Дъвчете бавно и старателно
- Пийте на гладно сутрин по една чаша топла вода
- Хапвайте повече фибри
- Избягвайте храни, които подуват стомаха
- Хапвайте по малко, но често
- Избягвайте суровата храна за вечеря, наблегнете на супичките
Ето и няколко храни, които доказано имат положително влияние върху храносмилането.
Артишок
Артишокът съдържа така полезния биофлавоноид цинарин. Цинаринът участва в антиоксидантната клетъчна защита, а освен това подкрепя продукцията на жлъчка и улеснява перисталтиката. Заради това си свойство екстрактът от артишок може да помогне при различни стомашно-чревни неразположения, като чувство на подуване, запек и др.
Екстракт от плодове на бял трън
Екстрактът от плодове на бял трън пък съдържа голямо количество флавонолигнани. Още в миналото той е използван при проблеми с черния дроб и жлъчката, както и за редуциране на високите нива на холестерола. Най-ценната съставка на този екстракт е флавоноидът силимарин. Неговият благотворен ефект върху черния дроб е отдавна известен на традиционната медицина и е обект на редица проучвания. Силимаринът има антиоксидантни свойства и подпомага сложните метаболитни процеси в чернодробните клетки – „лабораторията” на организма. Известно е, че допринася за клетъчна регенерация, като същевременно потиска фибротичните процеси. Освен това силимаринът може да окаже благоприятен ефект спрямо действието на някои токсини – например алкохол.
Зелен чай
Зеленият чай е известен като топ средство за изчистване на тялото от токсини. Богатият му на полифеноли състав подпомага организма да се освободи от токсините.
Джинджифил
След зеления чай друг известен детоксикиращ продукт е джинджифилът. Използва се в най-различни програми за прочистване на организма заради свойствата си да стимулира храносмилането, циркулацията и изпотяването. Благоприятното му въздействие върху храносмилателната система подпомага очистването на натрупаните токсини в дебелото черво и черния дроб.
Коприва
Може би като чуете коприва, няма веднага да изплува в ума ви думата детокс. А трябва! Копривата е едно най-ранните пролетни растения. Ако зимата не е твърде студена, може да я срещнете още в края на януари. Това „парливо“ растение традиционно се приема като пролетен тоник, има леко слабително действие и помага на тялото да се освободи от натрупаните през зимните месеци в кръвта и органите на отделителната система токсини.
Аспержи
Наричани „кралски зеленчук“, аспержите не само са изключително вкусни, не само ще детоксикират тялото ви, но ще ви помогнат и в епичната битка с… годините. И най-хубавото – аспержите са нискокалорични, именно и затова са идеалният продукт, който да подпомогне храносмилането ви.