Около 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез очите. Те са най-ценното човешко сетиво и подари тази причина е много важно да се грижим за тях.
Сред простите мерки, които всеки може да предприеме са:
- осигуряване на достатъчно сън и почивка
- правене на почивки при продължителна работа на компютър
- използване на слънчеви очила, избягване на тютюнев дим и др.
Разбира се, храненето също играе роля.
Незаменими хранителни съставки за очите са Омега-3 мастните киселини. Омега-3 мастни киселини се дъдржат в големи количества в ретината и мозъчните структури (където светлината, попаднала в окото, се възприема като образ).
Ейкозапентаеновата (EPA) и докозахексаеновата (DHA) мастни киселини са най-ценните Омега-3 киселини за нашето здраве и допринасят за поддържането на добро зрение, ако се приемат в доза поне 250 mg дневно.
Освен в задната част на окото (ретината), DHA участва и в мастноразтворимата съставка на слъзния филм, като по този начин предпазва очите ни от изсушаване.
Омега-3 мастни киселини се съдържат в някои студеноводни морски риби като сьомга, херинга и скумрия. Вегетарианците могат да ги открият пък в някои видеове ядки, като орехите, например.