Curcuma Pulver und Wurzel

Куркумата (Curcuma longa) произхожда от Южна Азия и се отглежда в тропиците. Това е растение с височина около 1 м, което образува грудки в основата на корена. Отвън те приличат на джинджифиловите грудки, но са с наситено жълт цвят. Този цвят се дължи на куркумина, който съставлява основната част от грудката – 60%.

Куркумата се използва като подправка в Индия от хиляди години, например във всяка типична къри смес. В допълнение към това куркумата е и важно средство в аюрведичната медицина от хиляди години, където се използва за лечение на рани и обриви. Активната съставка на растението е куркуминът..

Съществуват много проучвания на хуманната и ветеринарната медицина, които изследват влиянието на куркумина върху различни проблеми1-6. По-специално се изследват неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да окажат положителен ефект в областта на кожата и козината, ставите, неоплазиите или инфекциите.

(1)    Campigotto et al. (2020): Dog food production using curcumin as antioxidant: effects of intake on animal growth, health and feed conservation. Arch Anim Nutr. 74(5):397-413.
(2)    Gupta et al. (2013): Curcumin, a component of turmeric: from farm to pharmacy. Biofactors. 39(1):2-13.
(3)    Kotha und Luthria (2019): Curcumin: Biological, Pharmaceutical, Nutraceutical, and Analytical Aspects. Molecules. 24(16):2930.
(4)    Levine et al. (2017): Cellular effects of a turmeric root and rosemary leaf extract on canine neoplastic cell lines. BMC Vet Res. 13(1):388.
(5)    Sgorlon et al. (2016): Nutrigenomic activity of plant derived compounds in health and disease: Results of a dietary intervention study in dog. Res Vet Sci. 109:142-148.
(6)    Vollono et al. (2019): Potential of Curcumin in Skin Disorders. Nutrients. 10;11(9):2169.